Sabtu, 08 Oktober 2011

Peradilan Rahayat

-Cerpen Putu Wijaya

Saurang pengacara ngora anu cemerlang ngadatangan bapana, saurang pengacara senior anu pohara dipihormat ku para pangadeg hukum.

"Tapi kuring datang henteu minangka putra anjeun," kecap pengacara ngora éta, "kuring datang ka hayu minangka saurang pengacara ngora anu hayang ngadegkeun kaadilan di nagari anu keur kacau ieu."

Pengacara kolot anu bercambang sarta jenggot memutih éta, henteu terkejut. Manéhna melong putrana ti korsi kikipingna, tuluy némbalan jeung sora anu tenang sarta agung.

"Naon anu hayang manéh ngeunaan, anak ngora?"
Pengacara ngora tertegun. "Ayahanda nanya ka kuring?"
"Enya, ka manéh, lain minangka putra kuring, tapi manéh minangka tungtung
tumbak panéangan kaadilan di nagari anu keur dicabik-cabik calikong ieu."
Pengacara ngora éta kéom.
"Alus, lamun kitu, Anjeun mengerti maksud kuring."

"Tangtu waé. Kuring ogé kungsi ngora kawas manéh. Sarta kuring ogé wani, lamun perlu kurang ajar. Kuring pisahkan antara urusan kulawarga sarta kapentingan pribadi kalayan perjuangan penegakan kaadilan. Henteu kawas para pengacara ayeuna anu lolobana berdagang. Komo henteu kawas para élit sarta cendekiawan anu cemerlang sabot masih di luar kakawasaan, tapi jadi leuwih buas sarta keji sabot nampa kasempetan pikeun menginjak-injak kaadilan sarta kebenaran anu tiheula diberhalakannya. Manéh pasti henteu laér teuing ti kaayaan kuring wayah masih ngora. Manéh geus maca riwayat hirup kuring anu tacan lila ieu ditulis di hiji kampus di luar nagari lain? Maranéhanana nyebutkeun kuring Singa Lapar. Kuring memang henteu kungsi ngandeg moro pencuri-pencuri kaadilan anu bersarang di lembaga-lembaga luhur sarta gedong-gedong bertingkat. Merekalah anu geus nyieun kejahatan jadi budaya di nagari ieu. Manéh bisa loba diajar ti buku éta."

Pengacara ngora éta kéom. Manéhna mengangkat gadona, mecakan melong pajoang kaadilan anu kiwari kawas macan ompong éta, sanajan sésa-sésa keperkasaannya masih karasaeun.

"Kuring henteu datang pikeun menentang atawa muji Anjeun. Anjeun kalayan sakumna sajarah Anjeun memang badag teuing pikeun diomongkeun. Sanajan lain leupas ti kritik. Kuring boga sederetan koréksi ka kawijakan-kawijakan anu geus Anjeun pigawé. Sarta kuring leutik teuing pikeun menentang komo ogé teu teuing pantas pikeun muji anjeun. Anjeun geus henteu merlukeun cercaan atawa pujian deui. Alatan kau lain ngan pangadeg kaadilan anu bersih, kau anu sok junun sarta sampurna, tapi kau ogé nyaéta kaadilan éta sorangan."

Pengacara kolot éta muringis.
"Kuring resep kau nyebutkeun diri anjeun kuring sarta ngagero kuring kau. Hartosna urang bisa ngomong éstuning-éstuning minangka profésional, Pemburu Kaadilan."
"Sakabéh éta ogé henteu ucul ti hasil gemblenganmu anu henteu wawuh ampun!"
Pengacara kolot éta seuri.
"Kau geus mimitian deui kalayan puji-pujianmu!" potong pengacara kolot.
Pengacara ngora terkejut. Manéhna pangsadarna dina kekeliruannya tuluy ménta hampura.

"Henteu naon. Ulah surut. Katakan waé naon anu rék manéh katakan," sambung pengacara kolot menenangkan, bari mengangkat leungeun, ngarasakeun ogé pujian éta, "ulah ngabatesan diri anjeun sorangan. Ulah maéhan diri kalayan diskripsi-diskripsi anu baris menjebak manéh ka dina doktrin-doktrin beku, nyérélék sajalah sewajarnya lir cinyusu, bagai sora alam, alatan manéh pohara diperlukeun ku bangsa anjeun ieu."

Pengacara ngora cicing sawatara lila pikeun ngarumuskeun diri. Tuluy manéhna neruskeun kedalanana kalayan leuwih tenang.

"Kuring datang kahayu hayang ngadéngé sora anjeun. Kuring daék berdialog."
"Alus. Mimitian. Berbicaralah sebebas-bebasnya."

"Hatur nuhun. Kieu. Tacan lila ieu nagara menugaskan kuring pikeun membela saurang penjahat badag, anu sawajarna meunang hukuman mati. Pihak kulawarga ogé datang kalayan atoh ka imah kuring pikeun ngungkabkeun kebahagiannya, yén dina pamustunganana nagara cukup adil, alatan méré saurang pembela kelas hiji pikeun maranéhanana. Tapi kuring tampik atah-atah. Naha? Alatan kuring yakin, nagara henteu bener-bener menugaskan kuring pikeun membelanya. Nagara ngan hayang mempertunjukkan hiji teater spektakuler, yén di nagari anu pohara tercela hukumna ieu, geus aya kebangkitan anyar. Penjahat anu pangtelengesna, geus dibikeun saurang pembela anu perkasa kawas Mike Tyson, éta lain istilah kuring, kuring injeum ti naon anu diobral para pengamat kaadilan di koran pikeun kabéh sepak-terjangku, sabab kuring sok junun meunang kabéh perkara anu kuring tangani.

Kuring hayang ngomong henteu ka nagara, alatan panéangan kaadilan teu kaci jadi hiji teater, tapi mutlak ngan panéangan kaadilan anu lamun perlu tiis danbeku. Tapi nagara terus ogé ngadesek kalayan sagala rupa cara sangkan pancén éta kuring tarima. Di dinya kuring mimitian mikir. Mustahil kabéh éta tanpa ékol. Tuluy kuring ngalakonan investigasi anu mendalam sarta kutemukan faktanya. Walhasil, kacindekan kuring, nagara geus memainkan sandiwara. Nagara hayang némbongkeun ka rahayat sarta dunya, yén kejahatan dibela ku saha ogé, tetep kejahatan. Lamun nagara tetep bisa menjebloskan bangsat éta nepi ka ka titik pamungkasna hukuman témbak mati, sanajan geus dibela ku tim pembela kawas kuring, mangka nagara baris meunangkeun kameunang dobel, alatan kameunang éta pastilah kameunang anu nenggel sarta bersih, alatan kuring anu jadi jaminanana. Nagara rék ngajadikeun kuring minangka pecundang. Sarta éta pisan anu kuring ngeunaan.

Nagara kuduna percaya yén ngadegkeun kaadilan henteu bisa séjén kudu jeung kaadilan anu bersih, sakumaha anu geus Anjeun pigawé salila ieu."

Pengacara ngora éta ngandeg sakeudeung pikeun méré wayah pengacara senior éta menyimak. Saterusna manéhna nuluykeun.

"Tapi kuring datang kahayu lain pikeun ménta tinimbangan anjeun, naha kaputusan kuring pikeun nampik éta pas atawa henteu. Kuring datang kahayu alatan sanggeus nagara narima alus tampikan kuring, bajingan éta sorangan datang ka tempat panyicingan kuring sarta ménta kalayan hormat sangkan kuring daék pikeun membelanya."

"Tuluy manéh tarima?" potong pengacara kolot éta ujug-ujug.
Pengacara ngora éta terkejut. Manéhna melong pengacara kolot éta kalayan heran.
"Kumaha Anjeun weruh?"

Pengacara kolot mengelus jenggotnya sarta mengangkat panonna nempo ka tempat anu laér. Sakeudeung waé, tapi kawas manéhna geus ngambah jarak rébuan kilométer. Bari menghela ambekan saterusna manéhna ngomong: "Sabab kuring wawuh saha manéh."

Pengacara ngora ayeuna metot ambekan panjang.
"Enya kuring narimana, sabab kuring saurang profésional. Minangka saurang pengacara kuring henteu bisa nampik saha ogé jelemana anu ménta ambéh kuring ngalaksanakeun kawajiban kuring minangka pembela. Minangka pembela, kuring mengabdi ka maranéhanana anu merlukeun keahlianku pikeun mantuan pangadilan ngajalankeun prosés peradilan ku kituna kahontal kaputusan anu seadil-adilnya."

Pengacara kolot mengangguk-anggukkan kapala tanda mengerti.
"Jadi éta anu hayang manéh tanyakan?"
"Antara séjén."
"Lamun kitu kau geus meunangkeun jawabanku."
Pengacara ngora tertegun. Manéhna melong, mecakan nyaho naon anu aya di jero leuwi haté kolot éta.
"Jadi léngkah kuring geus bener?"
Kolot éta balik mengelus janggutnya.

"Ulah tiheula mempersoalkan kebenaran. Tapi kau geus némbongkeun diri anjeun minangka profésional. Kau tampik tawaran nagara, sabab di balik tawaran éta henteu ngan aya usaha pengejaran dina kebenaran sarta penegakan kaadilan sakumaha anu kau udag dina profesimu minangka ahli hukum, tapi di dinya geus aya tujuan-tujuan pulitik. Tapi, tawaran anu sarua ti saurang penjahat, kalahka kau tarima alus, teu paduli jelema éta jelema anu pantas ditémbak mati, alatan minangka profésional kau teu bisa nampik maranéhanana anu ménta tulung ambéh manéh membelanya ti prakték-prakték pangadilan anu kotor pikeun manggihan kaadilan anu pangpasna. Asal kabéh éta dipigawé ku manéhna tanpa anceman sarta tanpa sogokan duit! Kau henteu membelanya alatan sieun, lain?"
"Henteu! Sarua sakali henteu!"
"Lain ogé alatan duit?!"
"Lain!"
"Tuluy alatan naon?"
Pengacara ngora éta kéom.
"Alatan kuring baris membelanya."
"Sangkan manéhna meunang?"

"Euweuh kameunang di jero pemburuan kaadilan. Anu aya ngan usaha pikeun ngadeukeutan naon anu leuwih bener. Sabab kebenaran sajati, kebenaran anu pangbenerna meureun ngan ngimpi urang anu moal kungsi kahontal. Kalah-menang lain masalah deui. Usaha pikeun ngudag éta anu pang penting. Demi ngamuliakeun prosés éta pisan, kuring narimana minangka klienku."
Pengacara kolot ngahuleng.
"Naon jawabanku salah?"
Kolot éta menggeleng.

"Kawas anu manéh katakan tadi, salah atawa bener ogé henteu jadi pasualan. Ngan jigana lamun manéh membelanya, manéh baris junun kaluar minangka pinunjul."

"Ulah ngamomorékeun jaksa-jaksa anu diangkat ku nagara. Kuring déngé hiji tim anu pohara tangguh baris diturunkeun."

"Tapi manéh baris meunang."
"Perkarana waé tacan mimitian, kumaha bisa weruh kuring baris meunang."

"Geus mangtaun-taun kuring hirup minangka pengacara. Kaputusan geus bisa dibaca sanajan sidang tacan mimitian. Lain alatan materi perkara éta, tapi alatan soal-soal sampingan. Manéh badag teuing pikeun éléh ayeuna."

Pengacara ngora éta seuri leutik.
"Éta pujian atawa peringatan?"
"Pujian."
"Asal Anjeun jujur waé."
"Kuring jujur."
"Bener?"
"Bener!"

Pengacara ngora éta kéom sarta manggut-manggut. Anu kolot memicingkan panonna sarta mimitian némbak deui.
"Tapi manéh narima membela penjahat éta, lain alatan sieun, lain?"

"Lain! Naha kudu sieun?!"
"Maranéhanana henteu ngancem manéh?"
"Mengacam kumaha?"
"Jumlah duit anu badag teuing, dina pamustunganana ogé nyaéta hiji anceman. Manéhna henteu méré angka-angka?"

"Henteu."
Pengacara kolot éta terkejut.
"Sarua sakali teu diomongkeun sabaraha maranéhanana baris mayar anjeun?"
"Henteu."
"Wah! Éta henteu profésional!"
Pengacara ngora éta seuri.
"Kuring teu kungsi néangan duit ti kesusahan jelema!"
"Tapi kumaha lamun manéhna nepi ka meunang?"
Pengacara ngora éta terdiam.
"Kumaha lamun manéhna nepi ka meunang?"
"Nagara baris meunang palajaran penting. Ulah ulin-ulin kalayan kejahatan!"
"Jadi manéh baris meunang perkara éta?"
Pengacara ngora éta teu némbalan.
"Hartosna enya!"
"Enya. Kuring baris meunangna sarta kuring baris meunang!"

Kolot éta terkejut. Manéhna merebahkan awakna bersandar. Kadua leungeunnya mengurut harigu. Sabot anu ngora rék ngomong deui, manéhna mengangkat leungeunnya.

"Teu perlu manéh ulangi deui, yén manéh ngalakonan éta lain alatan sieun, lain alatan manéh disogok."
"Bener. Manéhna ménta tulung, tanpa anceman sarta tanpa sogokan. Kuring henteu sieun."

"Sarta manéh narima tanpa harepan baris meunangkeun bales jasa atawa panangtayungan balik jaga lamun manéh perlukeun, ogé lain alatan manéh hayang moro publikasi sarta béntang-béntang pangajén ti organisasi kamanusaan di mancanagara anu cua nagara anjeun, lain?"

"Bener."
"Lamun kitu, pulanglah anak ngora. Teu perlu manéh bimbang.

Kaputusan anjeun geus pas. Ngadegkeun hukum sok dirongrong ku sagala rupa tuduhan, seakan-akan manéh geus ngabogaan pamrih di luar ti pengejaran kaadilan sarta kebenaran. Tapi kabéh rongrongan éta ngan baris nambahan pujian pikeun anjeun jaga, lamun manéh sanggup terus ngaregepkeun sora haté nuranimu minangka pangadeg hukum anu profésional."

Pengacara ngora éta hayang némbalan, tapi pengacara kolot henteu méré kasempetan.
"Kuring kira teu aya anu perlu dibahas deui. Geus écés. Leuwih alus manéh balik ayeuna. Ingkeun kuring papanggih kalayan putra kuring, sabab kuring geus pohara sono ka manéhna."

Pengacara ngora éta jadi amat terharu. Manéhna nangtung rék memeluk bapana. Tapi kolot éta mengangkat leungeun sarta ngawanti-wanti jeung sora anu peura. Nampaknya geus capé sarta kesakitan.

"Pulanglah ayeuna. Laksanakan pancén anjeun minangka saurang profésional."
"Tapi..."

Pengacara kolot éta nutupkeun panonna, tuluy menyandarkan tonggongna ka korsi. Sekretarisnya anu geulis, saterusna menyelimuti awakna. Sanggeus éta wanoja éta ngalieuk ka pengacara ngora.
"Hampura, disangka ku kuring pasamoan kudu dipungkas di dieu, Pak. Anjeunna perlu loba beristirahat. Salamet peuting."

Teuing alatan luluh ku senyum di biwir wanoja anu ngabogaan panon anu pohara éndah éta, pengacara ngora éta teu sanggup deui nampik. Manéhna melong sakali deui kolot éta kalayan sagala hormat sarta asihna. Tuluy manéhna ngaraketkeun sungutna ka ceuli wanoja éta, ambéh sorana ulah nepi ka ngageuingkeun kolot éta sarta ngaharéwos.

"Katakan ka ayahanda, yén bukti-bukti anu sempet dikumpulkan ku nagara saeutik teuing sarta lemah. Peradilan ieu dagdégdog teuing. Kuring baris meunang perkara ieu sarta éta hartosna baris ngaleupaskeun bajingan anu ditakuti sarta dikutuk ku sakumna rahayat di nagari ieu pikeun hiber ucul balik kawas manuk di hawa. Sarta muga éta baris nyieun nagari urang ieu jadi leuwih dewasa sagancangna. Lamun henteu, urang baris jadi bangsa anu lalai."

Naon anu dibisikkan pengacara ngora éta saterusna jadi kanyataan. Kalayan gemilang sarta gampang manéhna mempecundangi nagara di pangadilan sarta memerdekaan balik raja penjahat éta. Bangsat éta seuri terkekeh-kekeh. Manéhna ngarayakeun kameunangna kalayan pesta kembang seuneu sapeuting suntuk, tuluy meloncat ka mancanagara, mustahil dijamah deui. Rahayat ogé ambek. Maranéhanana kabeuleum sarta nyérélék bagai lava panas ka jalanan, nyerbu kalayan yel-yel sarta poster-poster buta. Gedong pangadilan diserbu sarta dibeuleum. Hakimna diburu-buru. Pengacara ngora éta diculik, disiksa sarta pamustunganana kakara dipulangkeun sageus jadi layon. Tapi éta ogé tacan cukup. Rahayat terus ngagerem sarta rék menggulingkan pamaréntahan anu sah.

Pengacara kolot éta terpagut di korsi kikipingna. Samentara sekretaris geulisna ngabacakeun warta-warta keganasan anu merebak di sakumna wewengkon nagara jeung sorana anu hipu, cai panon nyakclakan di damis pengacara badag éta.

"Sanggeus kau datang minangka saurang pengacara ngora anu gemilang sarta ménta kuring nyarita minangka profésional, anaking," rintihnya kalayan amat hanjelu, "Kuring terus muka panto sarta ngarep-ngarep kau datang deui ka kuring minangka saurang putra. Lainna geus kuring ingatkan, kuring sono ka putra kuring. Lupakah manéh yén manéh lain waé saurang profésional, tapi ogé saurang putra ti ayahmu. Teu inginkah kau ngadéngé naon kecap saurang ayah ka putrana, lamun pahareup-hareup jeung hiji perkara, di mana saurang penjahat badag anu terbebaskan baris menyulut peradilan rahayat kawas musibah anu nandangan nagari urang ayeuna ieu?


Read Another


CATEGORIES


0 Comment :

davidpras1994@gmail.com

Name

E-mail *

Message *


G Plus
@davithace
PIN : 51E456D8
LINE : davithace

close