Minggu, 08 Mei 2011

Cerpen Bahasa Sunda - Selembar Duit 5000


Anak dina gendongan Sri tacan cicing. Beuki Sri usaha menenangkannya, ceurik anak éta beuki peupeus. Sri mimitian kuwalahan pikeun membujuknya.
Cup-cup, Nak. Sakeudeung deui Bapa datang.” Bujuk Sri bari menimang-nimang dina gendongan.
Meureun manéhna lapar, Sri.”
Meureun iya, Mbak.”
Tadi anak anjeun geus dahar tacan?”
Tacan.”
Lamun kitu gancang kaasih manéhna dahar.”
Sri kéom. Nelen ciduh anu karasaeun beuki cawérang di létah anu saprak kamari tacan kaasupan kadaharan. Tawar sarta getir nyaéta hiasan hirupna.
Bet kalahka senyam-senyum. Wong anak keur rewel bet diingkeun.”
Anu, Mbak. Kuring tacan masak poé ieu.” Jawab Sri jeung sora tercekat.
Tarang Wati ngalipet sasabot. Panonna melong jam dinding anu keur usik menunju angka sapuluh.
Nepi ka beurang kieu tacan masak? Naha?”
Ehm… “ Sri rada canggug neruskeun kalimahna. “Béas kami béak.”
Wati mimitian néwak masalah Sri, anu geus dianggapna minangka adi sorangan. Nasibna jeung Sri henteu laér béda. Ngan waé Wati tacan dikaruniai anak sanajan geus nikah ampir lima warsih.
Lamun béak, naha henteu beuli Sri?” Pancing Wati.
Sabenerna hayang beuli, Mbak. Tapikami keur henteu boga duit.” Beungeut Sri menunduk, nyumputkeun rasa hanjelu anu geus jadi réncang dina kesehariannya. Sri weruh, teu aya gunana berpura-pura di hareup Wati. Wanoja éta weruh persis kumaha kahirupanana. Ngan waé Sri henteu ngeunah haté lamun kalayan keterusterangannya nyieun Wati iba sarta milu bingung néangan jalan kaluarna. Kumaha ogé Sri ogé nyadar lamun nasib Wati ogé henteu leuwih alus tina. Maranéhanana pada-pada perantau ti kampung anu hayang ngarobah nasib di dayeuh kawas Surabaya. Ngan waé imah petak maranéhanana tempatna rada berjauhan.
Kami nungguan Bapana Dian balik.” Kedalna lirih. Leungeun kusamnya mengelus tarang Dian, anak sapanon wayangnya anu geus tenang. Sabenerna Sri teu yakin kalayan kedalanana. Pakasaban salakina anu ngan penarik becak henteu bisa diharepkeun saban waktu. Padahal unggal poé maranéhanana kudu méré setoran ka juragan becak. Saprak kamari manéhna sarta salakina tacan dahar. Ngan inum cai bodas anu dibéré saeutik gula. Segenggam béas anu cangkaruk manéhna jieun bubur pikeun anakna. Sarta poé ieu Sri bener-bener henteu memliki nanaon. Ngan sawatara séndok gula di toples. Sri sarta salakina milih ngéléhan. Cai gula anu aya maranéhanana bikeun pikeun Dian.
Sri.” Sapa Wati lembut. “Manéh henteu dawam hutang?”
Sri menggeleng lemah. Manéhna kitu nyekel pageuh wejangan salakina ambéh henteu membiasakan berhutang. Hutang saukur jerat anu bisa mencekik saban waktu. Sumawona teu aya anu bisa dijadikeun jaminan pikeun mayar lamun si peminjam hiji waktu datang nagih. Éta pisan prinsip anu ditekankan salakina.
Wati trenyuh. Rarasaan iba mecenghul tanpa bisa dicegahnya. Sumawona waktu panonna melong Dian anu geus pules dina gendongan Sri. Dian kitu sepa. Beungeutna tirus jeung beuteung anu rada membuncit. Kulitna bersisik garihal alatan kurang vitamin. Tanda-tanda kakurangan giji kasampak écés di awakna. Hening. Kabéh tikerelep dina angan séwang-séwangan.
Kuring aya duit lima rébu.” Wati ngasongkeun selembar lima rébuan ka Sri. “Pakailah.”
Sri terkejut. Manéhna pandangi beungeut Wati sarta duit anu aya di leungeunnya gunta-ganti. Manéhna yakin tatanggana ti kampug éta ogé keur merlukeun duit. Salaki Wati cikénéh gering. Pasti tacan bisa metot becak kawas salakina. Sumawona waktu manéhna kainget jeung talatah salakina.
Ulah, Mbak. Pasti Mbak Wati ogé merlukeunana. Insyaalah kuring masih bisa tahan nepi ka bapana Dian balik.”
Kuring percaya maranéh masih bisa tahan. Tapi kumaha jeung Dian? Manéhna geus kitu begang. Manéhna bisa gering Sri. Lamun nepi ka éta lumangsung pasti biayana baris leuwih mahal. Kuring yakin manéh ogé henteu weruh iraha salaki anjeun balik.”
Sri mendesah. ibu mana anu tega anakna nepi ka kakurangan giji. Manéhna ogé sabenerna iba nempo nasib Dian. Ditatapnya beungeut Dian anu kitu tenang. Sebutir cairan hérang mengumpul minuhan sudut-sudut panonna.
Tapi lamun duit ieu kuring injeum, kumaha jeung Mbak Wati?”
Tenang Sri. Kuring dawam injeum ka warung deukeut imah. Mas Darmin ogé geus sembuh. Insyaalah isukan geus bisa narik deui.” Jawaban Wati henteu nyieun Sri bungangang. Tapi Sri bener-bener henteu boga pilihan waktu éta.
Terimaksih, Mbak. Engké lamun bapana Dian meunangkeun duit pasti geura-giru kukembalikan.”
Enya geus, cepet balanja. Kuring pamit tiheula. Engké Mas Darmin bingung lamun kuring henteu geura-giru balik.”
Iya, iya Mbak. Sakali deui terimaksih, Mbak.”
* * *
Derit kikiping sayup kadéngé. Kikiping anu sok muter meyusuri saban jengkal jalan hirupna. Saban deritnya sok meberikan harepan pikeun Sri sarta Yanto. Harepan éta pisan anu nyieun maranéhanana sanggup tahan hirup. Manéhna yakin nasibna leumpang kawas kikiping. Sakapeung dihandap, tapi hiji waktu kikiping éta pasti baris usik ka luhur. Sanajan putaran kikiping kahirupan éta dirasana leumpang pohara laun pikeun bisa ngahontal penclut.. Tapi kikiping éta henteu kaci ngandeg. Harepan sarta impian geus nyieun kikiping éta tetep muter. Usik. Menggelinding. Cacak lalaunan.
Assalamualaikum.” Sora anu kitu dipikawanoh mecenghul ti arah panto triplek.
Waalikum salam.” Sri geura-giru ngabagéakeun sarta nyium leungeun si empunya sora.
Sri melong beungeut salakina jeung panon berbinar. Yanto dijieun teu ngeunah haté lantaran éta. Beungeutna pias nempo paneuteup isrtinya.
Maafkan kuring, enya.” Sora Yanto tedengar beurat. “Tétéla poé ieu ogé kuring gagal meunangkeun duit lima rébu anu kujanjikan isuk-isuk tadi.” Beungeutna menunduk, sieun nempo reaksi pamajikan tercintanya.
Sri teu reuwas. Manéhna geus nyangkana. Leungeunnya ngaléng leungeun salakina nuju rohang tengah anu boga fungsi minangka tempat dahar sakaligus rohang saré.
Mas yanto pasti capek sarta lapar. Ayeuna, Mas dahar tiheula.” Ajak Sri lembut bari muka tudung sangu..
Yanto terlonjak. Manéhna teu percaya nempo hidangan istimiwa di hareupeunana. Saboboko sangu bodas anu megepul haneut, semangkuk sayur bayam sarta sawatara potong tempe geus tersaji rapih di luhur méja kai anu sukuna geus lapuk.
Ti mana kabéh kadaharan ieu, Sri?” Tanya yanto jeung sora arap-ap eureup-eup.
Sudahlah, Mas Yanto dahar tiheula. Ti kamari sampeyan tacan dahar. Lamun sampe Mas Yanto gering, urang kabéh baris beuki repot.” Leungeun Sri geus menyendok sangu ka piring pikeun Yanto. Kalayan cekatan, Sri nambahan sapotong tempe sarta saséndok sayur di luhurna.
Tapi kabéh ieu ti mana, Sri?” Tanya Yanto sakali deui.
Kuring ngeunaan carita lamun Mas Yanto daék dahar.”
Yanto nurutkeun. Kalayan ragu leungeunnya menyendok sangu ti piring. Sanggeus yakin salakina ngarasakeun kadaharanana, barulah Sri nyaritakeun.
Mas, tadi Mbak Wati sabalikna kukumbah ti Bu Handoyo nyimpang.” Sri cicing sejenak. Nempo reaksi salakina. Saterusna mengalirlah carita hirupna saisuk-isuk tadi nepi ka pamustunganana kabéh hidangan istimiwa bisa tersaji di méja dahar maranéhanana.
Uhuk!Uhuk!
Yanto tersedak. Buru-buru Sri nyicikeun cai bodas ka gelas plastik anu di deukeutna.
Anca, Mas. Teu perlu buru-buru.”
Yanto cicing. Melong beungeut pamajikanana dina-dina. Kitu loba kalimah anu hayang manéhna ucapkan ka pamajikanana. Tapi sungutna tetep terkunci. Manéhna henteu kungsi tega menyakiti wanoja anu kitu rela marenganana hirup nalangsara. Tapi Yanto pohara gusar nginget kajadian anu kaalaman ku manéhna saméméh balik ka imah.Rasa nikmat anu anyar dipibandana lenyap sasabot. Menu istimiwa anu aya di hareupeunana henteu deui menggoda selera daharna. Cawérang. Éta pisan anu dirasakeun létahna ayeuna.
Naha manéh daék narima duit ti Mbak Wati?” Écés kadéngé sora Yanto kitu beurat.
Sabenerna geus kutolak, Mas. Tapi Mbak Wati memaksa. Manéhna henteu tega nempo Dian, anak urang. Kuring ogé henteu tega lamun nepi ka Dian murag gering alatan henteu dahar nanaon. Pasti engké urang baris perlu duit leuwih loba pikeun mengobati Dian. Pamustunganana kuring ogé narima duit lima rébu éta. Maafkan kuring, Mas. Kuring weruh Mas henteu resep hutang. Tapi urang keur henteu boga pilihan.” Aya rasa boga salah dina nada ngomong Sri. Beungeutna menunduk. Manéhna ogé henteu berselera pikeun nuluykeun mumuluk anu sakaligus ogé dahar beurang.
Sri, saméméh balik kuring tadi nyimpang menjenguk Mas Darmin.Teu kulihat kadaharan di imahna. Manéhna keur nungguan Mbak Wati anu meminjam duit dina Bu Handoyo sanggeus kukumbah.” Yanto cicing sejenak. Mengatr nafas anu beuki henteu teratur. “Kuring beuki henteu tega waktu nempo Mbak Wati diomeli nu boga warung sabot baris berhutang deui. Naon manéh tega dahar kabéh ieu, Sri?” Yanto nangtung. Leungeunnya nyamber topi leuseuh anu tergeletak di korsi.
Mas Yanto daék kamana?”
Kaluar. Néangan duit pikeun ngaganti duit Mbak Wati.” Yanto ngaléngkah tanpa ngalieuk ka tukang.
Sri terpaku. Memandangi tonggong salakina anu baseuh ku késang. Aya perih di haténa. Aya rasa boga salah anu kitu desak-mendesak hariguna. Sebutir hérang geus menggantung di kadua sudut panonna.
Manéhna geura-giru bergegas membungkus kabéh makannnya. Teu aya cara séjén. Manéhna kudu nganteurkeun kadaharan éta pikeun Wati.
Mbak Wati, maafkan kuring.” Kedal Sri ampir teu kadéngé.


Read Another


CATEGORIES


0 Comment :

davidpras1994@gmail.com

Name

E-mail *

Message *


G Plus
@davithace
PIN : 51E456D8
LINE : davithace

close