Sabtu, 28 Mei 2011

Bendera - Sundanese Short Story



Cacak keur liburan di imah ninina di Désa Bangunjiwa, Amir tetep bangun isuk-isuk. Geus jadi kabiasaan saban poé. Lamun keur henteu libur, Amir bangun isuk-isuk pikeun bersiap ka sakola. Amir sok inget nasehat Nini, ”Jelema anu getol bangun isuk-isuk baris leuwih gampang meunang rezeki.”
Di panon Amir, Nini nyaéta sosok awéwé kolot anu bijak sarta singer. Amir teu weruh naon harti nasehat Nini éta, tapi manéhna ngarasa aya benerna. Bangun isuk-isuk nyieunana henteu telat anjog di sakola sarta henteu tinggaleun palajaran. Sajaba ti éta, bangun isuk-isuk éstuning nyenangkeun. Ngan dina wayah isuk-isuk urang bisa ngarasakeun kaayaan alam anu pangmerenahna. Cahya panonpoé haneut kénéh, hawa bersih kénéh, tumbuhan ogé kasampak seger, kawas lamun kabéh leuwih bugar sanggeus bangun saré.
Isuk-isuk éta Amir mendapati Nini diuk sorangan di beranda hareup. Kutan, Nini keur menyulam bendéra. Amir menyapa sarta nanya, ”Salamet isuk-isuk, Nek. Bendérana naha?”
Baruk, incu kuring anu kasép geus bangun!” sahut Nini pura-pura reuwas. ”Bendéra ieu saeutik robek alatan geus kolot.”
Naha henteu beuli anu cikénéh?”
Nini kéom. ”Tacan perlu,” cenah. ”Ieu masih bisa dibenerkeun. Henteu alus memboroskan duit. Leuwih untung ditabung, saha weruh baris aya kaperluan anu leuwih penting.”
Bendéra henteu penting enya, Nek?”
O, penting pisan. Malahan alatan pohara penting, Nini moal miceunana.” Nini ngandeg sejenak sarta melong incuna. ”Jaga, sabot manéh dewasa, Nini harap manéh ogé jadi penting kawas bendéra ieu.”
Amir ngimeutan bendéra éta. Selembar sambungan lawon beureum sarta bodas. Euweuh anu istimiwa. ”Naon pentingna, Nek? Naon bédana jeung lawon anu séjén?”
Patarosan Amir nyieun Nini ngandeg menyulam. Nini cicing. Singer sakali anak ieu, kecap Nini dina haté. Nini ngarasa perlu méré jawaban pangalusna pikeun saban patarosanana. Untunglah, Nini kainget Eyang Coelho, saurang lalaki gaek anu cengeng sarta saeutik ogo, anu ngabayangkeun dirina andeprok sarta tersedu di tepi Walungan Paedra. Eyang Coelho kungsi nulis hiji carita ngeunaan pensil. Tah, Nini baris meniru cara inohong awéwé kolot dina carita éta sabot méré guaran ka sang incu.
Penting atawa henteu, gumantung kumaha urang meunteunana,” pamustunganana Nini ngomong. Bendéra ieu, terusna, lain lawon dawam. Manéhna boga sawatara keistimewaan anu ngabédakeunana kalayan lawon-lawon séjén. Keistimewaan éta anu patut urang tiru.
Kahiji: mimitina ieu memang lawon dawam. Tapi, sanggeus dipadukan jeung runtuyan sarta ukuran kawas ieu, manéhna robah jadi bendéra, jadi lambang nagara. Merah-putih ieu lambang nagara urang, Indonésia. Saban nagara boga bendéra anu béda. Sarta kabéh warga nagara ngahormatan bendéra nagarana. Tapi, ulah poho, lawon ieu jadi bendéra lain alatan dirina sorangan, melainkan aya manusa anu nyieunana. Kitu ogé urang bisa jadi naon waé, tapi ulah poho aya karék Sang Mahapencipta.
Kadua: Dina wayah lawon ieu dikaput, tangtu manéhna ngarasa gering. Tapi satutasna, manéhna boga wujud anyar anu éndah sarta bermakna. Urang, manusa, hadéna kitu ogé. Sabar sarta tabah nyanghareupan gering sarta derita, alatan daya tahan éta pisan anu nyieun urang jadi pribadi anu kuat, henteu gampang nyerah.
Katilu: Bendéra baris kasampak perkasa lamun aya tihang anu nyieunana menjulang, aya angin anu nyieunana ngahibar. Hartina, hiji jalma bisa ngahontal suksés sarta kapaké alatan aya pangrojong ti pihak-pihak séjén. Urang teu kaci mopohokeun jasa maranéhanana.
Kaopat: Harti bendéra ieu henteu ditangtukeun ku tempat di mana manéhna dibeuli, sabaraha hargana, atawa saha anu mengibarkannya. Manéhna bermakna alatan di balik wangun sarta susunan warnana aya alpukah sarta tetempoan anu diwakilan. Kitu pisan, urang ogé kudu nengetan diri sarta ngajagana ambéh tetep salaras kalayan cita-cita sarta tujuan hirup urang.
Kalima: Seutas benang jadi lawon, tuluy lawon jadi bendéra, sarta bendéra boga harti; alatan diperjuangkan sarta pamustunganana dipihormat. Urang ogé kawas éta. Kudu sok usaha ambéh naon anu urang pigawé bisa bermakna. Jadikan diri anjeun bermakna pikeun batur, lamun diri anjeun hayang dipihormat.
Kitu pisan, incu kuring anu kasép, ayeuna kau mengerti?” ceuk Nini mungkas guaranana.
Amir unggeuk. Cacak tacan bisa nyurtian kabéh, manéhna néwak inti sarta gurat badagna: betapa penting harti hiji bendéra.
Geus, ditu mandi tiheula. Nini baris nyiapkeun gudeg manggar pepek kalayan telor sarta daging kotok kampung hipu kesukaanmu.”
Amir menuruti bongbolongan Nini. Manéhna asup ka imah bari ngabayangkeun kesegaran cai sumur pilemburan.
***
Dina kasempetan séjén, Amir meunang pancén minangka pengibar bendéra dina upacara di sakolana. Seiring jeung laguIndonésia Rayaanu dinyanyikan serentak ku para guru sarta babaturanana, manéhna metot tali pengikat bendéra ambéh Sang Saka Merah-putih ngahibar di jomantara.
Sabot bendéra ngahontal penclut tihang, kabéh peserta upacara khusyuk méré penghormatan. Waktu éta Amir mikir yén saban jelema di lapang éta teu ubahnya sehelai benang. Sakola tempat maranéhanana diajar ibarat pakakas pemintal, tempat benang-benang éta menganyam sarta meluaskan diri ambéh jadi lembaran lawon.
Jaga saban lembar lawon baris kapaké. Aya anu jadi baju, calana, simbut, atawa taplak méja. Jadi lap piring ogé berjasa, cacak henteu kungsi dibanggakan sarta murah hargana. Sabalikna, lamun jadi pakéan, mindeng dipamérkeun dina acara-acara gemerlapan sarta hargana bisa ngahontal ratusan juta.
Di jero haté Amir bertekad, hayang jadi lawon anu istimiwa. Manéhna hayang jadi lambang, kawas bendéra.


Read Another


CATEGORIES


0 Comment :

davidpras1994@gmail.com

Name

E-mail *

Message *


G Plus
@davithace
PIN : 51E456D8
LINE : davithace

close