Selasa, 17 Agustus 2010

CERPEN Sunda: Gadis Leutik Anu Geulis


 

Carita ngeunaan saurang gadis leutik anu geulis anu ngabogaan sapasang bal panon anu éndah sarta haté anu lugu polos. Manéhna nyaéta saurang yatim pahatu sarta ngan sempet hirup di dunya ieu salila dalapan warsih. Hiji kecap pamungkas anu manéhna tinggalkeun nyaéta 'kuring kungsi datang sarta kuring pohara penurut'.Anak ieu rela melepaskanpengobatan, padahal saméméhna manéhna geus ngabogaan dana pengobatan saloba 540.000 dolar anu dipibanda ti perkumpulan urang Chinese sakumna dunya. Manéhna ngabagi dana kasebut jadi tujuh bagian,yang dibagikeun ka tujuh anak leutik anu ogé keur bajoang nyanghareupan pati, sarta manéhna rela ngalaan pengobatannya.Kitu lahir manéhna geus henteu nyaho saha kolot kandungnya. Diahanya ngabogaan saurang papa anu mengadopsinya.Papanya berumur 30 warsih anu bertempat cicing di propinsi Shecuan kacamatan Suang Liu, dayeuh Sang Xin Zhen Yun Enya Chun Er Cu.Alatan miskin, mangka salila ieu manéhna henteu manggihan pasangan hirupna. Lamun masih kudu mengadopsi anak leutik ieu, meureun euweuh deui jelema anu daék dilamar kuna.Dina tanggal 30 Nopémber 1996, tgl 20 bln 10 imlek, nyaéta waktu di mana papanya manggihan anak leutik kasebut diluhur hamparan jukut, disanalah papanya manggihan saurang orok leutik anu keur kedinginan. Dina waktu manggihan anak ieu, di hariguna aya selembar kartu leutik ditulis, 20 Nopémber jam 12. Nempo anak leutik ieu ceurik jeung sora tangisannya geus mimitian melemah,papanya mikir lamun euweuh jelema anu nengetanana, mangka iraha waé orok ieu bisa maot. Kalayan beurat haté papanya memeluk orok kasebut, kalayan menghela nafas sarta ngomong, "Kuring dahar naon, mangka manéh ogé milu naon anu kuring dahar". Saterusna papanya méré manéhna ngaran Yu Yuan.Ieu téh carita saurang nonoman anu tacan nikah anu membesarkan saurang anak, euweuh ASI sarta ogé henteu sanggup meuli susu bubuk, ngan sanggup méré dahar orok kasebut denganair tajin (cai béas). Mangka ti leutik anak ieu tumuwuh jadi lemah sarta gering- sakitan. Tapi anak ieu pohara penurut sarta pohara patuh. Usum silih baganti, Yu Yuan ogé tumuwuh sarta nambahan badag sarta ngabogaan kepintaran anu rongkah. Para tatangga mindeng muji Yu Yuan pohara singer sanajan ti leutik mindeng ririwit sarta maranéhanana pohara mikaresep Yu Yuan.Ditengah sieun sarta kahariwang papanya, Yu Yuan anca-anca tumuwuh dewasa. Yu Yuan anu hirup dina kesusahan memang luarbiasa.Mimitian ti umur lima warsih, manéhna geus mantuan papa mengerjakan pakasaban imah, kukumbah baju, masak sangu, sarta motong jukut.Saban hal manéhna kerjakan kalayan alus. Manéhna sadar manéhna béda jeung barudak séjén. Barudak séjén ngabogaan sapasang kolot,sedangkan manéhna ngan ngabogaan saurang papa. Kulawarga ieu ngan ngandelkeun manéhna sarta papa anu silih menopang. Manéhna kudu jadi saurang anak anu penurut sarta henteu kaci nyieun papa jadi hanjelu sarta ambek. Dina waktu manéhna asup sakola dasar, manéhna sorangan geus pohara mengerti, kudu giat diajar sarta jadi jawara disakola.Ieu pisan anu bisa nyieun papanya anu henteu berpendidikan jadi reueus di désana.Manéhna henteu kungsi nguciwakeun papanya, manéhna ogé bernyanyi pikeun papanya. Saban hal anu lucu anu lumangsung di sakolana diceritakan ka papanya. Sakapeung manéhna bisa bangor kalayan ngaluarkeun soal-soal anu hésé pikeun menguji papanya. Unggal nempo senyuman papanya, manéhna ngarasa sugema sarta bagja.Sanajan henteu kawas barudak séjén anu ngabogaan mama, tapi bisa hirup bagja kalayan papa, manéhna geus pohara berbahagia.Mimitian ti bulan Méi 2005 Yu Yuan mimitian ngalaman mimisan. Dina hiji isuk-isuk waktu Yu Yuan keur kukumbah beungeut, manéhna nyadar yén cai kumbah beungeutna geus pinuh jeung getih anu tétéla asalna ti irungna. Kalayan sagala rupa cara henteu bisa ngeureunkeun pendarahan kasebut ku kituna papanya mawa Yu Yuan ka puskesmas désa pikeun disuntik. Tapi hanjakalna ti urut suntikan éta ogé ngaluarkeun getih sarta henteu daék ngandeg.
 
Di pingpingna mimitian padamucunghul bintik- bintik beureum. Dokter kasebut ngusulkeun papanya pikeun mawa Yu Yuan ka imah gering pikeun dipariksa.Kitu anjog di imah gering, Yu Yuan henteu meunangkeun nomer alatan antrian geus panjang. Yu Yuan ngan bisa diuk sorangan di kurs iyang panjang pikeun nutupan irungna.Getih anu kaluar ti irungna lir cai anu terus mengalirdan memerahi lanté. Alatan papanya ngarasa henteu ngeunah saterusna nyokot hiji baskom leutik pikeun nandéan getih anu keluardari irung Yu Yuan. Henteu nepi ka sapuluh menit, baskom anu leutik kasebut geus pinuh ngeusi getih anu kaluar ti irung Yu
Yuan.Dokter anu nempo kaayaan ieu buru-buru mawa Yu Yuan untukdiperiksa. Sanggeus dipariksa, dokter nyatakeun yén Yu Yuan kakeunaan Leukimia ganas. Pengobatan panyakit kasebut pohara mahal anu merlukeun waragad sagedé $ 300.000. Papanya mimitian cemas nempo anakna anu terbaring lemah di ranjang. Papanya hanyamemiliki hiji niat nyaéta nyalametkeun anakna. Kalayan sagala rupa cara meminjam duit ka sanak baraya sarta réncang sarta tétéla, uangyang terkumpul sangatlah saeutik. Papanya pamustunganana nyokot kaputusan pikeun ngajual imahna anu mangrupa harta satusatunya. Tapi alatan imahna teuing, dina waktu anu singget henteu bisa manggihan saurang pembeli. Nempo panon papanya anu hanjelu sarta damis anu beuki poé beuki begang, dina haté Yu Yuan ngarasa hanjelu.Dina hiji poé Yu Yuan metot leungeun papanya, cai panon ogé nyérélék dibasa kecap-kecap tacan sempet terlontar. "Papa, kuring hayang mati". Papanya jeung tetempoan anu reuwas nempo Yu Yuan,"Kamu kakara berumur 8 warsih naha daék mati?". "Kuring nyaéta anak anu dipungut, kabéh jelema ngomong nyawa kuring teu berharga,tidaklah cocog kalayan panyakit ieu, biarlah kuring kaluar ti imah gering ieu."Dina tanggal 18 Juni, Yu Yuan ngawakilan papanya anu henteu mikawanoh hurup, nandatanganan surat katerangan pelepasan perawatan. Anakyang berumur dalapan warsih éta ogé mengatur sagala hiji hal yangberhubungan kalayan pemakamannya sorangan. Poé éta ogé sanggeus balik ka imah, Yu Yuan anu saprak leutik henteu kungsi ngabogaan paménta, poé éta ménta dua permohonan ka papanya. Diaingin maké baju anyar sarta berfoto. Yu Yuan ngomong kepadapapanya, "Sanggeus kuring euweuh, lamun papa sono kana kuring lihatlah poto ieu".Poé kadua, papanya ngajurung bibi marengan Yu Yuan indit ka dayeuh sarta meuli baju anyar. Yu Yuan sendirilah anu milih baju anu dibeulina. Bibina memilihkan hiji rok anu boga warna bodas dengancorak bintik-bintik beureum. Kitu mecakan manéhna henteu rela ngalaanana. Saterusna maranéhanana tiluan anjog di hiji studio poto.Yu Yuan saterusna maké baju anyarna kalayan pose sageulis meureun bajoang pikeun kéom. Kumaha ogé manéhna usaha kéom, dina pamustunganana ogé henteu bisa nahan cai panonna anu nyérélék kaluar.Lamun lain alatan saurang wartawan Chuan Yuan anu digawé disurat béja Cheng Du Wan Bao, Yu Yuan baris kawas selembar daun anu ucul ti tangkal sarta leungit ditiup angin. Sanggeus nyaho kaayaan Yu Yuan ti imah gering, Chuan Yuan saterusna nuliskeun hiji laporan, nyaritakeun carita Yu Yuan sacara rinci. Carita ngeunaan anak anu berumur 8 warsih mengatur pemakamannya sendiridan pamustunganana menyebar ka sakumna dayeuh Rong Cheng.Loba jalma-jalma anu tergugah ku saurang anak leutik yangsakit ieu, ti puseur dayeuh nepi ka hiji nagara komo nepi ka kasakumna dunya. Maranéhanana ngirim surélék ka sakumna dunya pikeun menggalang dana pikeun anak ieu. Dunya anu tengtrem ieu jadi sora panggero anu pohara kuat pikeun saban jelema. Ngan dina waktu sapuluh poé, ti perkumpulan urang Chinese di dunya waé geus ngumpulkeun 560.000 dolar. Waragad operasi ogé geus tercukupi.Titik kahirupan Yu Yuan sakali deui dihidupkan ku asih kaasih kabéh jelema. Sanggeus éta, émbaran penggalangan dana dieureunkeun tapi dana terus nyérélék ti sakumna dunya. Dana ogé geus sadia sarta para dokter geus aya pikeun mengobati Yu Yuan. Satudemi hiji gerbang kasulitan pengobatan ogé geus diliwatan. Kabéh jelema nungguan poé suksésna Yu Yuan. Aya saurang réncang di surélék komo nulis, "Yu Yuan, anaking anu tercinta. Kuring ngarep-ngarep kesembuhanmu sarta kaluar ti imah gering. Kuring mendoakanmu gancang balik ka sakola. Kuring mendambakanmu bisa tumuwuh badag sarta cageur.Dina tanggal 21 Juni, Yu Yuan anu geus ngalaan pengobatan sarta nungguan pati pamustunganana dibawa balik ka puseur dayeuh. Dana anu geus terkumpul, nyieun jiwa anu lemah ieu ngabogaan harepan sarta ékol pikeun terus tahan hirup. Yu Yuan pamustunganana narima pengobatan sarta manéhna pohara nalangsara di jero hiji panto kaca tempat manéhna berobat. Yu Yuan saterusna ngagolér di ranjang pikeun diinfus. Ketegaran anak leutik ieu nyieun kabéh jelema kataji dinana.Dokter anu nungkulan manéhna, Shii Min ngomong, dina lalampahan prosés tatamba baris ngadatangkeun seueul anu pohara hébat.Dina permulaan tatamba Yu Yuan mindeng sakali utah. Tapi Yu Yuan henteu kungsi humandeuar. Dina waktu mimiti ngalakonan pamariksaan sumsum tulang tukang, jarum suntik ditusukkan ti hareup hariguna, tapi Yu Yuan henteu ceurik sarta ogé henteu ceuceuleuweungan, komo henteu meneteskan cai panon. Yu Yuan ti lahir nepi ka maut mapag henteu kungsi meunang kaasih nyaah saurang ibu. Dina waktu dokter Shii Min nawarkeun Yu Yuan pikeun jadi anak perermpuannya, cai panon Yu Yuan ogé nyérélék teu terbendung.Poé kadua waktu dokter Shii Min datang, Yu Yuan kalayan éra-éra ngagero jeung sebutan Shii Mama.Kahiji kalina ngadéngé sora éta, Shii Min reuwas, sarta saterusna kalayan kéom sarta némbalan, "Anak anu alus". Kabéh jelema mendambakan hiji keajaiban sarta nungguan momen di mana Yu Yuan hirup sarta sembuh balik. Loba masarakat datang pikeun menjenguk Yu Yuan sarta loba jelema nanyakeun béja Yu Yuan ti surélék.Salila dua bulan Yu Yuan ngalakonan tatamba sarta geus bajoang moncor salapan panto maut. Kungsi ngalaman pendarahan dipencernaan sarta sok salamet ti musibah. Nepi ka pamustunganana getih bodas ti awak Yu Yuan geus bisa terkontrol. Kabéh orang-orangpun nungguan béja alus ti kesembuhan Yu Yuan.Tapi éfék gigireun / sabeulah anu dikaluarkeun ku ubar-ubar tatamba sangatlah pikasieuneun, sumawona dibandingkeun jeung barudak leukemia anu séjén fisik Yu Yuan laér pohara lemah. Sanggeus ngaliwatan operasi kasebut fisik Yu Yuan beuki lemah. Padatanggal 20 Agustus, Yu Yuan nanya ka wartawan Fu Yuan,"Tante, naha maranéhanana daék nyumbang dana pikeun kuring?". Wartawantersebut némbalan, "Alatan maranéhanana kabéh nyaéta jelema anu baikhati". Yu Yuan saterusna ngomong, "Tante, kuring ogé daék menjadiorang anu alus haté".Wartawan éta ogé némbalan, "Manéh memang jelema anu alus. Jelema alus kudu silih mantuan ambéh bisa robah jadi semakinbaik".Yu Yuan ti handap bantal saréna nyokot hiji buku, dandiberikan ka ka Fu Yuan. "Tante ieu téh surat wasiat kuring."Fu Yuan reuwas pisan, muka sarta nempo surat kasebut. Ternyatayu Yuan geus mengatur ngeunaan pangaturan pemakamannya sorangan.Ieu téh saurang anak anu berumur dalapan warsih anu sedangmenghadapi hiji pati sarta diluhur ranjang nulis tilu halamansurat wasiat sarta dibagi jadi genep bagian, jeung bubuka,tante Fu Yuan, sarta dipungkas kalayan salamet ancik tante Fu Yuan.Dina hiji artikel éta ngaran Fu Yuan mecenghul tujuh kali sarta masihada salapan sebutan singget tante wartawan. Ditukang aya enambelas sebutan sarta ieu téh kecap sanggeus Yu Yuan maot. Diajuga hayang nyatakeun hatur nuhun sarta salamet ancik kepadaorang- jelema anu salila ieu geus nengetan manéhna liwat suratkabar. "Nepi ka tepung tante, urang paamprok deui dina ngimpi. Tolongjaga papa kuring. Sarta saeutik ti dana pengobatan ieu bisadibagikan ka sakola kuring. Sarta katakan ieu ogé dina pemimpinpalang beureum.Sanggeus kuring maot, waragad pengobatan éta dibagikeun kepadaorang- jelema anu gering kawas kuring. Kajeun maranéhanana lekas sembuh".Surat wasiat ieu nyieun Fu Yuan henteu bisa nahan ceurik yangmembasahi damisna. "Kuring kungsi datang, kuring pohara patuh",demikianlahkata-kata anu kaluar ti biwir Yu Yuan. Dina tanggal 22 Agustus,karena pendarahan di pencernaan ampir hiji bulan, Yuyuan henteu bisa dahar sarta ngan bisa ngandelkeun infus untukbertahan hirup. Mula-mulanya usaha maok dahar, Yu Yuanmengambil mie instant sarta ngadaharna. Hal ieu nyieun pendarahandi pencernaan Yu Yuan beuki parna. Dokter sarta perawat punsecepatnya méré pertolongan darurat sarta méré infus dantransfer getih sanggeus nempo pendarahan Yu Yuan anu sangathebat. Dokter sarta para perawat ogé milu ceurik. Kabéh orangingin mantuan meringankan pederitaannya. Tapi tetep henteu bisamembantunya.Yu Yuan anu geus nalangsara alatan panyakit kasebut akhirnyameninggal kalayan tenang. Kabéh jelema henteu bisa narima kenyataanini nempo malaékat leutik anu geulis anu suci lir airsungguh geus indit ka dunya séjén. Di kacamatan She Chuan, sebuahemail ogé dipinuhan tangisan menghantar kepergian Yu Yuan. Banyakyang ngirimkeun kedalan turut berduka cita kalayan karangan bungayang ditumpuk saluhur gunung. Aya saurang nonoman ngomong denganpelan "Anak leutik, manéh sabenerna nyaéta malaékat leutik diataslangit, kepakkanlah kadua jangjang anjeun. Terbanglah....." demikiankata-kata ti saurang nonoman kasebut.Dina tanggal 26 Agustus, pemakaman Yu Yuan dilaksanakeun waktu hujangerimis. Di hareup imah duka, loba jalma-jalma nangtung danmenangis nganteur kepergian Yu Yuan. Maranéhanana nyaéta papa mama Yuyuan anu henteu dipikawanoh ku Yu Yuan sawaktu hirupna. Demi Yu Yuanyang nalangsara alatan leukemia sarta ngalaan pengobatan demiorang séjén, mangka datanglah papa mama ti sagala rupa wewengkon yangdiam-diam nganteurkeun kepergian Yu Yuan. Di hareup kuburannyaterdapat selembar poto Yu Yuan anu keur seuri. Diluhur batunisannya ditulis, "Kuring kungsi datang sarta kuring pohara patuh" (30Nopémber 1996 - 22 Agustus 2005). Sarta ditukangeunana terukir perjalanansingkat riwayat hirup Yu Yuan.Dua kalimah pamungkas nyaéta diwaktu manéhna masih hirup geus menerimakehangatan ti dunya. Luyu talatah ti Yu Yuan, sésa dana540.000 dolar kasebut disumbangkan ka barudak penderitaleukimia séjénna. Tujuh anak anu narima bantuan dana Yu Yuanitu nyaéta:Shii Li, Huang Zhi Qiang, Liu Ling Lu, Zhang Yu Jie, Gao Jian,Wang Jie. Tujuh anak leutik anu watir ieu kabéh asalna darikeluarga henteu sanggup. Maranéhanana nyaéta barudak miskin anu berjuangmelawan pati. Dina tanggal 24 Séptember, anak kahiji yangmenerima bantuan ti Yu Yuan di imah gering Hua Xi berhasilmelakukan operasi. Senyuman anu mengambang ogé terlukis dirautwajah anak kasebut. "Kuring geus narima bantuan ti kehidupananda, hatur nuhun adi Yu Yuan manéh pasti keur nempo kamidiatas ditu.Ulah risau, jaga di batu nisan, kami ogé baris mengukirnyadengan kecap-kecap 'Kuring kungsi datang sarta kuring pohara patuh'".Demikianlah hiji carita anu pohara menggugah haté. Saurang anakkecil anu bajoang tahan hirup sarta pamustunganana kudu menghadapikematian alatan gering anu dideritanya. Kalayan kepolosan danketulusan sarta baktosna ka kolotna, pamustunganana mendapatkanrespon anu rongkah ti golongan dunya. Sanajan hirup serbakekurangan, manéhna bisa méré kaasihna ka sasama. Inilahcontoh anu sakuduna urang ogé sanggup ngalakonan hal anu sarua,berbuat hiji hal anu bermakna pikeun sasama, méré sedikitkehangatan sarta perhatian ka jelema anu merlukeun. Pribadidan haté kawas ieu pisan anu dingaranan pribadi saurang pengasih


Read Another


CATEGORIES


Tags

1 komentar :

  1. waduh.. ane ga ngerti b sunda gan...
    ada translatornya ga?... hehehe
    salam kenal

    BalasHapus

davidpras1994@gmail.com

Name

E-mail *

Message *


G Plus
@davithace
PIN : 51E456D8
LINE : davithace

close